Upplev Gotland med Linné pdf epub

 Upplev Gotland med Linné pdf epub

Upplev Gotland med Linné

  • Siffra: 364538307664303
  • Författare:
  • Språk: Sveriges
  • Utvärdering: 4.8/5 (Votes: 3594)
  • Paperback : 158 sidor
  • Tillgänglighet: En lager
  • Ladda ner format: PDF, EPUB, KINDLE, FB2, AUDIBLE, MOBI och andra.

Produktbeskrivning

År 2007 firas Carl von Linnés 300-årsdag. 1741 gav han sig ut på resa till Öland och Gotland för att undersöka öarnas naturresurser samt deras växt- och djurvärld. Mer än 250 år har gått sedan dess. Kan vi än idag se spår av det Linné såg?
Boken är en praktisk vägledning för alla som vill uppleva Gotland i Linnés fotspår. En resa med Linné i både nutid och dåtid. Linné och hans följe färdades till häst. Idag ges fler möjligheter. Boken vänder sig därför såväl till vandrare, cyklister, ryttare, bilburna som bussresenärer. Med sakkunnig ledning ges tips på växter, djur och kulturhistoria utmed vägen. Boken illustreras med mer än 200 fotografier av den erkände naturfotografen Tord Porsne. Till vägledning finns också översiktskartor. Boken kan med fördel användas som vägvisare även andra årstider än då Linné besökte ön - en på den tiden ovanligt varm och torr sommarmånad.

Författarna, Tord Porsne och Bengt Rosén, är båda naturvetare med unik lokalkännedom om Gotland. De har lång erfarenhet av att berätta om den gotländska naturen och kulturen genom artiklar, böcker, utställningar och föredrag. De är flitigt anlitade som sakkunniga guider. Redan 1978 gjorde de en utställning om Linné på Länsmuseet Gotlands Fornsal. Åren kring 1980 byggde de tillsammans upp Gotlands Naturmuseum. De har skrivit ett flertal artiklar om Linné och Gotland i Länsmuseets årliga publikation Gotländskt Arkiv.

Carl von Linné behöver här knappast ges någon närmare presentation, dock några rader om denna boks författare. Tord Porsne, biolog och geograf, är född 1931 och bor på Gotland sedan 1961. Han är medlem i Naturfotograferna och bl.a. huvudfotograf till boken "Ölands och Gotlands växtvärld". Tord är aktiv som rese- och vandringsledare inom Gotlandskretsen av Svenska Turistföreningen.
Bengt Rosén, biolog och idéhistoriker, är född 1941 och bosatt på Gotland sedan 1971. Han var museichef på Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, i Jokkmokk, 1990-96. Chef för Skansens Biologiska avdelning 1996-2003 med ansvar för djuren, kulturträdgårdarna, parken, miljöfrågor m.m. Bengt har bidragit med artiklar om natur och naturvård i ett stort antal publikationer, nationellt och internationellt. Han har bl.a. medverkat i det etnobiologiska bokverket "Människan och naturen - etnobiologi i Sverige".

Relaterade böcker